Ta reda på hur du tvättar bilen ordentligt | Chipex Blogg

Aug 17 2017

En bil är vanligtvis det näst dyraste du kan köpa efter ett hus. Du är stolt över din bil och vill såklart hålla den ren och fin, men faktum är att vissa tvättmetoder och produkter kan förstöra bilens externa ytor om de används regelbundet.

Vi vill här guida dig genom några grundläggande tips på vad som är bra och dåligt när du tvättar bilen. Det är inte en djupgående ”detaljrik” guide, utan en grundläggande som är lätt att följa och användbar för alla.

Tvätt

Car wash

Automatiska biltvättar är en fantastisk uppfinning, eller hur? Lägg några slantar i maskinen, kör in och luta dig tillbaka medan din bil sprejas med skum, stora roterande borstar masserar metallen och glaset, och bilen till sist torkas med högtrycksluft.

När du kör ut ser bilen imponerande ren och ny ut (förutom ekrarna, som irriterande nog inte går att komma åt), och det är allt – du har varken blivit blöt eller kall, utan kunde sitta i din varma bil medan maskinen gjorde det hårda arbetet.

Men det finns tyvärr negativa sidor i det hela. Har du någonsin glömt att fälla ihop sidospeglarna under tvätten? De tvingas ofta fällas ihop ändå av kraften från borstarna. Om de har kraften att göra det, tänk dig då vad lacken går igenom när den slås och piskas av borstar eller andra material (beroende på maskin)!

Om du vill hålla den ren på det här sättet och gör det regelbundet kommer lacken definitivt lida. Även om du bara kommer se nästan omärkbara repor till en början kommer dessa byggas upp tills färgen blir tråkig och matt. Jag har sett bilar som varit bara några år gamla med urblekt och matt färg för att ägaren gillade att hålla den ren, och oförtröttligt körde den genom biltvätten en gång i veckan.

Om du inte är riktigt så noga med din bil kan en enstaka automattvätt här och där vara okej, men om den rengörs regelbundet kan ovanstående hända.

Och produkter då? Det är vanligt att folk sprutar en massa tvättmedel i en hink och skrubbar med en gammal svamp, tvättlapp eller, ännu värre, en fordonsborste (!), innan de kastar resten av det smutsiga vattnet över bilen och sköljer av. Än en gång, det kommer se rent ut, men det är inte alls bra för lacken.

Tvättmedel är menat för en sak: att tvätta bort fett och torkad mat från tallrikar, och det gör det väldigt effektivt. Problemet är att när det används på bilar tar det bort skyddet från lacken och plasten och gummit så att det blir mer sårbart för blekande UV-strålar, samt skadliga industriella och naturliga problem (fågelspill, smuts från vägarna, m.m.).

Vanligtvis åtföljs tvätten av en entusiastisk applicering av en flaska gammaldags polermedel med en gammal trasa, men det kommer vi till i nästa del. En annan sak att tänka på är bilens insida. Med tiden kommer plast i bilen att blekna och spricka, så det är viktigt att göra mer än att bara torka av det med en fuktig trasa.

Här nedan har du en snabb guide till vad du borde och inte borde göra när du rengör bilen inifrån och ut. Att bara göra några av dem kommer hålla bilen fräsch och snygg, skydda ytor och dessutom lägga på värde när det är dags att sälja den.

Saker att inte göra

Ta inte bilen till en automatisk biltvätt regelbundet. Det kommer skada lacken med tiden och ge upphov till lager på lager av små repor.

Repor från automatiska biltvättar eller från att använda en smutsig svamp eller borste.

Använd inte tvättmedel. Det tar bort lackens och andra bildelars skyddande lager, och lämnar bilen mottaglig för UV och andra skador.

Tvätta inte bilen med en gammal trasa eller bilborste. De kommer bara lämna repor i lacken.

Kasta inte det smutsiga och sandiga vattnet över bilen innan du sköljer. Det är meningslöst, och du riskerar bara ytterligare repor på lacken.

Använd inte en gummiskrapa för att torka av bilen. De är riktigt skadliga. Minsta sandkorn eller smuts dras längs med lacken och skapar tydliga repor.

Använd inte polermedel regelbundet. Många gamla polermedel är designade att få bort små repor och märken, och även om de får bilen att skina tar du faktiskt samtidigt bort lagren av lack/färg lite i taget. Plus att de inte ger något extra skydd för lacken, samt tar tid och energi i onödan.

Använd inte starka syrabaserade rengöringsmedel på hjulen. Det kan ha en oåterkallelig effekt på ytan. Undvik också att använda en vanlig trädgårdsborste på dem, eftersom det repar dem ganska kraftigt.

Saker att göra

Tvätta bilen själv med kvalitetsprodukter (listas längre ner). Om du inte kan göra det eller helt enkelt inte har tid, betala åtminstone någon att göra det åt dig eller ta den till en ”handbiltvätt”. Om möjligt, fråga om de kan använda microfiberdukar för att torka bilen, istället för de gräsliga gummiskraporna.

Washing car

Torka bilen snabbt efteråt. Om inte kommer lacken få fläckar och vattenmärken, och de är riktigt jobbiga att få bort.

Använd ett lagningskit från Chipex för att laga stenskott i lacken, och skydda den från framtida skador. Det är snabbt och enkelt, och du höjer värdet på bilen genom att göra det!

Använd sprayvax efter varje tvätt. Det ser till att bilen skiner och skyddar dessutom lacken och andra delar.

Applicera vax av hög kvalitet var och varannan månad. Det ger inte bara lyster och djup, utan skyddar också färgen. Det underlättar och snabbar dessutom upp framtida tvättar.

Använd ett syrafritt rengöringsmedel för att tvätta fälgar. Om du har flera lager intorkad smuts kanske du måste för att få bort allt. Men efter det, välj ovanstående alternativ för att undvika skador.

Betala lite mer för dina produkter. Billigt är definitivt inte bäst när det kommer till att hålla bilen snygg. Det finns flera mindre, självständiga tillverkare av bilrengöringsprodukter, och man brukar hitta väldigt innovativa och högkvalitativa produkter där, bättre än i de större biltillbehörsbutikerna.

Produkter du kommer behöva

Bilschampo. Helst ett som är vaxvänligt, pH-neutralt och späds ut bra för att ge dig mer värde.

Tvätthandske. Även en billig är bättre än en svamp, men det finns flera riktigt bra tvätthandskar där ute, och de är värda pengarna för att minimera repor.

Hink med ”grit guard”. Låter svårt? Det är det inte. Kort sagt, när smuts åker ner i hinken sjunker det under filtret, vilket håller vattnet ovanför rent.

Microfiberduk. Att köpa en superabsorberande, bilanpassad torkduk innebär mindre jobb för dig, och mindre risk för vattenmärken.

Flaska med sprayvax/quick detailer. Viktigt för snabb och enkel glans och bra skydd för lacken.

Bilvax av hög kvalitet. Bra vax ska vara lätt att applicera och ta bort, och det ska hålla i åtminstone 2 månader. Det finns många att välja mellan, så fråga vad försäljaren skulle rekommendera.

– Välj rätt rengöringsprodukter till dina fälgar. Äkta splitfälgar och kromhjul behöver extra vård, och det finns produkter för dessa, men de flesta syrafria versioner kommer vara säkra. Läs alltid produktbeskrivningen och innehållsförteckningen först.

Mjuk hjulborste. Välj en icke-skadlig och kemiskt resistent borste för det säkraste sättet att tvätta dina fälgar.

Clean car

Chris Davies är en prisbelönt motorjournalist som skriver åt CarProductsTested.com

Foton av:

Automatisk biltvätt: Vissa rättigheter reserverade av KOMUnews

Slang och tvättsvamp: Vissa rättigheter reserverade av devinlynnx

307 Detail (repor): Vissa rättigheter reserverade av cupra_jamie

307 Detail (bilschampo): Vissa rättigheter reserverade av cupra_jamie

TVR Tuscan detail: Vissa rättigheter reserverade av cupra_jamie