Så lagar du lackskadan på din bil

Aug 17 2017

Häromdagen tänkte jag ta min nyinköpta Lexus LS 400 på en liten körtur, men när jag närmar mig bilen kan jag med ve och fasa se att någon har dragit ett vasst objekt längs två av mina dörrar och att en av dörrarna har fått en riktigt djup repa.

Det var ju ingen ny bil, eller ens en dyr bil – utan en 1998 årsmodell som kostade mindre än 30 000 kr att köpa. Men, jag hade kostat på bilen en lackering i färgen Lexus Astral Black så att den strålade lika fint som när den lämnade visningsrummet där den ursprungligen blivit såld.

Den djupa lackskadan på min LS 400 kom bara en dag efter att jag hade lackerat bilen, och eftersom detta är en bil jag är stolt över så sved det lite extra. Om du någon gång har varit med om att någon repar din bil – och speciellt en bil du älskar – så vet du att den här typen av attack inte alltid täcks av försäkringen och det gör ju en både arg och illamående.

Samma känsla som du får när någon skrapar din bil med en förbipasserande kundvagn, eller när någon ska köra ut från sin parkering och skrapar din bil, för att sedan köra vidare.

scratched car

Oavsett vad scenariot är, och den första chocken har lagt sig, så är det dags att göra något åt skadorna. Eftersom jag gått igenom detta nyligen så jag jag samlat mina bästa förslag på hur du lagar stenskott eller repor på din bils lack.

Kostnad vs enkelhet: Välj rätt metod för rätt skada

Om din bil har fått djupa repor i lacken så kan den behöva en omlackering. Detta kan vara en dyr affär, och om plånboken ekar tom och din bil inte är värd så mycket i utgångspunkt, så är det förmodligen inte ett alternativ.

Car body painter spraying paint or color on bodywork in a garage or workshop with an airbrush

Så, nästa alternativ kan vara att hitta en billackeringsverkstad som specialiserar sig på att laga repor i lacken. Detta kan gärna kosta lite pengar beroende på vart du vänder dig, och du kan inte ta för givet att resultatet blir perfekt.

En annan lösning kan vara att gå till en verkstad som har en maskinpolerare, med hoppet att man klarar att polera bort reporna. Här får du ett pris som baseras på de skador bilen har fått.

Scratched car paint on rear body caused by accident

Om du bara vill testa att fixa det helt själv, som potentiellt kan leda till att skadan blir värre i värsta fall, så har du ett gäng hjälpsamma videos på YouTube om hur du gör detta på bästa sätt.

Till sist, så hoppas vi att skadan ska vara tillräckligt ytlig så att du bara behöver använda en enkel maskinpolerare och Chipex bättringsfärg. Väldigt ofta handlar det om att jämna ut lacken och det är inte alltid nödvändigt att välja en helrenovering av bilens lack. Chipex bättringskit gör ett utmärkt jobb och ser till att bättringsfärgen blandas sömlöst in i din bils panel. Vi vågar att säga att det är ett bättre alternativ än ett traditionellt touch up kit.

Hur du lagar repor i lacken själv

Maskinpolering:
Först och främst vill du slipa ned lacken för att få bort det fula ärret. Till detta behöver du en maskinpolerare, och ett par maskin poleringstillbehör av bra kvalité.

Man on a car wash polishing car with a polish machine

Tips: om du aldrig använt en maskinpolerare tidigare, fråga gärna någon som kan att utföra jobbet till dig. Maskinpoleraren kan förstöra lacken om man använder den på fel sätt!

Om du känner dig manad att använda maskinpoleraren själv, toppen, men se till att ta en ordentlig titt på repan först. Om gärningsmannen har använt ett skarpt objekt som till exempel ett knivsegg, så bör skadan vara att rakt, tunt “V” i lacken utan skarpa kanter. Om de har använt en nyckel så är det nästan värre, då repan kan vara bredare med ojämna kanter.

Om skadan har ojämna kanter bör du vara försiktig med att färgen flagnar runt omkring det polerade området. Börja gärna handpolera för att jämna ut de hårda kanterna.

Förhoppningsvis kan du se en stor förbättring bara genom att använda denna metoden. Om inte så är det dags att testa Chipex bättringskit.

Reparera/reducera repor i bilens lack med Chipex bättringskit

Chipex är ett internationellt företag, så klicka gärna här för att komma till ditt lands webbshop. Chipex ger dig 100% färgmatchningsgaranti, och har fått förtroendet av tusentals tidigare kunder och användare av bättrinskitet. Och har du vägarna förbi Storbritannien kan du hitta Chipex hos Morgan Motor Company.

before and after

Det är ett billigt paket att köpa: 420 kr för ‘12 repor’ och 470 kr för ‘24 repor’, och så till det jag personligen skulle välja: 530 kr för den svårt repade bilen. Du kan alltid använda det igen och igen i framtiden.

Först behöver du välja din färg. För att göra det behöver du bara gå till förstasidan hos Chipex och lägga in din färgkod. Klicka här för att få hjälp med att se vilken färgkod din bil har.

Om du inte vill göra det kan du alltid använda rullmenyn för att hitta din bilmodell med tillhörande färgkod. Om inte det går kan du alltid kontakta den trevliga personalen hos Chipex direkt som gärna hjälper dig.

Så fort du mottagit ditt Chipex bättringskit, så är det ett väldigt lätt och enkelt system att använda.

Förhoppningsvis har du hittat en metod som är både billig och enkel och som hjälper dig ta bort de där fula reporna på bilen så den kan se strålande ut igen!

Skrivet av Chris Davies – en prisbelönt motor journalist för CarProductsTested.com

Fotografi:

Foto: Skadad bil Tristram Biggs

Alla andra foton är licensierade från Envato