Hur man reparerar stenskott i lacken

Aug 17 2017

Stenskott är oundvikligt för alla förare som regelbundet dundrar fram på motorvägen. Du kör i höga hastigheter, och bilen slungor upp de små grus bitarna som ligger på vägen i full fart. Plötsligt kommer det höga ljudet *knack*! När stenen slungas upp mot karossen. Och du känner hur det vrider sig i magen då du vet att den blivit ett märke i lacken.

car bumper

Oavsett om du samlat på dig ett dussin stenskott, eller om det är ditt första så är det inget du direkt hurrar över. Du vet att du måste reparera innan vatten tar sig innanför färgen och de hårda vinterdagarna kommer som förstör bilen på riktigt.

En del personer väljer nog att besöka en lackeringsverkstad, men som vi nämnt i tidigare artiklar, så kan du komma betydligt billigare undan med ett bättringskit från Chipex.

Stenskott kan vara en dyr affär om du ska lackera om bilen, och det är ofta lite onödigt, så låt oss istället ta en titt på hur du enkelt reparerar din bil i ett par steg med Chipex bättringskit.

Chipex har butiker runt om i världen, så om du hamnat i fel land kan du enkelt välja rätt här.

Bara så du vet det, Chipex ger dig alltid än 100% färgmatchningsgaranti, och de kan erbjuda ett brett urval bättringskit för olika bilar och modeller. För att hitta din bils färgkod, använd denna sida.

Sen behöver du bara beställa ditt Chipex bättringskit i den storlek du önskar (12, 24 eller ordentligt repad bättringskit) och vänta på att paketet levereras till din dörr.

Viktigt: Denna produkt passar inte för bilar som nyligen blivit målade, och det rekommenderas att du alltid låter det gå minst en månad innan du målar över färgen på nytt.

Hur du reparerar lacken med ett Chipex bättringskit

1. Rengör stenskottet och hela området runt omkring. Se till att du får bort all form smuts eller material som vax eller polish med ett avfettningsmedel.

2. Sätt på dig gummihandskarna du får med i kitet. Dessa ska du även använda när du applicerar färgen.

3. Skaka färg flaskan i Steg 1 ordentligt, och använd Chipex paint applicator brush® för att måla på de utsatta områdena. Om bilen är utsatt för stenskott kan du lägga lite färg på fingertoppen på handsken och smörja in jämnt över repan så allt är ordentligt ifyllt.

stone chipping

stone chipping repair

Note: drying time takes between 40 seconds and 5 minutes, depending on the ambient temperature and amount of paint you’ve applied.

4. Så fort färgen har torkat, applicera Steg 2 Blending Solution på en pappershandduk och sprid ut den över utsatt område med ett lätt tryck – du låter lösningen göra sitt jobb utan överdrivet tryck. Låt verka ett par minuter innan du går till nästa steg.

chipping repair

5. Använd Steg 3 Finishing Polish, och applicera en liten mängd produkt på en mjuk microfiber trasa och svep försiktigt över det målade området. Låt denna torka och stelna för att sedan torka av med en ren trasa.

Tips:

–Om det är stora stenskottsskador: repetera steg 3 och 4 för att bygga upp flera lager färg tills hela repan är ifylld.
–Om du gör ett misstag, få inte panik! Använd bara Steg 2 Blending Solution och börja om på nytt. Enkelt.
–Om det är kallt ute, så rekommenderar Chipex dig att du använder lösningen i över 0˚C för att reducera verkningstiden.

Om du genomfört alla stegen på rätt sätt, så borde din lagning nu vara en succé, och alla fula märken borde vara ett minne blott. Du har också skyddat din bil från oönskad rost – brilliant!

before and after

Före (vänster) och efter (höger) med användning av Chipex – alla repor är borta.

Skrivet av Chris Davies – en prisbelönt motor journalist för CarProductsTested.com